Serbia, Deutschland
+38164/409-9-409 i +4915/733-876-093
limoserviceeagle@gmail.com

PREVOZ PUTNIKA BEOGRAD-MANASTIR SOPOĆANI-PETROVA CRKVA-ĐURĐEVI STUPOVI-STUDENICA-BEOGRAD

IZNAJMLJIVANJE VOZILA SA VOZAČEM

PREVOZ PUTNIKA BEOGRAD-MANASTIR SOPOĆANI-PETROVA CRKVA-ĐURĐEVI STUPOVI-STUDENICA-BEOGRAD

Превоз путника Београд-Манастир Сопоћани-Петрова Црква-Ђурђеви Ступови-Студеница-Београд. Ако се прикупи довољан број, поласци могу да буду сваке суботе и недeље, једнодневни обилазак или полазак у суботу са ноћењем у Новом Пазару /ноћење+доручак или само ноћење то плаћате на лицу места у хотелу/, повратак у недељу.

Путничко возило за 4 и 6 путника. Комбибус 20 путника. Аутобус 30, 54, 60 и 84 путника. Пријаве моб, viber +38164/409-9-409

Сопоћани се налазе недалеко од Новог Пазара, 16 км западно уз ток реке Рашке, по којој се и српска држава у средњем веку називала Рашком. Међу високим и неродним брдима, озбиљних и мрких облика, с претећим каменим литицама, недалеко од своје престонице Раса, подигао је краљ Урош I (1246-1276) храм Св. Тројице, над самим извором реке Рашке. Назив Сопоћани добио је по старословенској речи сопот, што значи извор.

Црква Светих апостола Петра и Павла, у народу познатија као Петрова црква, налази се на североисточном ободу града Новог Пазара. Период подизања Петрове цркве није познат. На основу посредних историјских података и по облику најстаријег дела цркве, њена изградња може се сместити у касни ИX или рани X век. Црква је убрзо после подизања постала седиште Рашке епископије. За српску историју овај храм има посебан значај, јер се за њега везују кључни догађаји из живота Стефана Немање: његово крштење, сабор против богумила и предаја власти сину Стефану. Фрагментарно сачувани живопис, према стилским карактеристикама, смешта се у X, XИИ и XИИИ век. Споменик је 1979. године уписан у Листу Светске баштине као део целине Стари Рас са Сопоћанима.

Ђурђеви Ступови у Старом Расу, један од најстаријих манастира у некадашњем престоном подручју средњевековне Србије, који је подигао Стефан Немања у првим годинама после ступања на престо великог жупана, својом силуетом доминира долинама Рашке и Дежеве. Налази се око 4 км северозападно од Новог Пазара. Силуета једне импозантне куполе посађене на моћно постоље стубаца, лукова и зидова изгледа величанствено – види се са десетине километара даљине. Манастир је подигнут на самом врху истакнутог узвишења, а особена архитектура цркве Светог Ђорђа са две куле звоника – стлпа – одредила је каснији назив и цркви и манастиру – Ђурђеви Ступови.

Студеница је средњевековни манастир у долини Студенице, леве притоке Ибра, недалеко од места Ушћа, под планином Радочелом. Основао га је Стефан Немања. Имао је више цркава у дворишту овалног облика, које је било опкoљено одбрамбеним зидом. Очуване су три цркве, а од осталих грађевина остали су само темељи или су потпуно ишчезле. Најзначајнија је Немањина црква, саграђена после 1183. и посвећена Богородици. Краљ Радослав дозидао је испред ње велику спољну припрату.