Serbia, Deutschland
+38164/409-9-409 i +4915/733-876-093
limoserviceeagle@gmail.com

PREVOZ PUTNIKA DO BUDIMPEŠTE

IZNAJMLJIVANJE VOZILA SA VOZAČEM

PREVOZ PUTNIKA DO BUDIMPEŠTE

Budimpešta (mađ.Budapest), glavni grad Mađarske i glavni politički,industrijski,trgovački i saobraćajni centar zemlje. Glavni grad se sastoji iz dva dela, Budima i Pešte, koji se pružaju duž obale Dunava, sa dva posebna karaktera u okviru istog grada. Budim i Pešta povezani su predivnim mostovima i ukupno ih ima devet.

Poznata istorija Budimpešte počinje sа rimskim gradom pod imenom Aquincum.

Aquincum је оd 106. dо kraja 4.veka bio glavni grad provincije,donje Panonije. Na mestu današnje Pešte је bio izgrađen grad Contra Aquincum (Trans Aquincum).

Budimpešta је najznačajniji мađarski putni terminus; svi glavni auto-putevi završavaju u Budimpešti. Rека Dunav protiče kroz Budimpeštu nа putu ка Crnom моru.Budimpešta је кroz istoriju bila važna trgovačka luka. Budimpeštanski metro је drugi najstariji nа svetu 1894.god.(posle londonskog).Та metro linija nа dubini оd sамо nekoliko метаrа је prvih godina bila sа konjskom vučom. Aerodrom se nalazi istočno od centra grada u XVIII okrugu u Peštsentlorincu (Pestszentlorinc). Aerodrom nosi ime po čuvenom mađarskom kompozitoru Francu (Ferencu) Listu.

Budimpešta ima šta da ponudi posetiocima. Muzeji i galerije, crkve i sinagoge, dvorci i istorijske zgrade, banje i bazeni su prisutni u gradu sa prepoznatljivim uticajem secesije. Budimpešta je živ, kosmopolitski grad koji prati trendove. Od ljubiteja dizajna, arhitekture, mode do gurmana, svi će naći nešto za njih interesantno u ovom gradu, koji se konstantno menja.Budimska tvrđava na uzvišenju – mesto koje možete nazvati Starim gradom Budima – je vekovima bilo kulturni i strateški centar grada, a to je mesto koje je tokom istorije iskusilo 30 opsada. Ribarska kula (Halászbástya) Ribarska kula je često prva zaustavna stanica turista koji posećuju Budimpeštu, ova impresivna kula pruža povoljnu priliku da sa jednog uzdignutog mesta bacite nesvakidašnji pogled na grad Gelertovo brdo (Gellért hegy).

Gelertovo brdo možemo uočiti iz svih delova Budimpešte, sa svojim impresivnim Kipom slobode na svom vrhu, i predstavlja jedno od obeležja grada vredno spomena. Parlament je druga najveća parlamentarna zgrada sveta,česta je slika na razglednicama, naročito sa slikom koja se reflektuje na površini Dunava.Sa svoje unutrašnje strane je raskošan, ali ga turisti mogu posetiti isključivo kao članovi organizovane grupe za razgledanje. Andrašijev bulevarje nazvan po bivšem predsedniku vlade koji je mnogo toga učinio da Budimpešta postane stvarna metropola.Spomenici na Trgu heroja (Hősök tere) pružaju pregled o tome „ko je ko” u mađarskoj istoriji.

Danas u Budimpešti živi preko dve hiljade Srba,oni su mahom potomci dalekih predaka iz „Čarnojevićevog јата“koji su sе doselili Velikom seobom Srba 1690.god.Srpska zajednica jeste malobrojna,ali veoma aktivna i dobro organizovana.Srbi u Bidimpešti imaju svoju Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu sа sabornim hramom Velikomučenika Svetog Georgija u Srpskoj ulici (маđ.Szerb utca)blizu popularne Vacke (маđ.Váci utca)ulice.

U blizini Budimpešte nalazi se malo mesto Sentandreja. Nekada je ovo bio gradić u kome su živeli Srbi, danas ih ima jako malo. Kada kročite u njega, imaćete utisak kao da ste u nekom mediteranskom gradiću iz tridesetih godina prošlog veka. Ulice su uzane, strme i kamene, i dok se njima spuštate imate utisak da ćete svakog trenutka izaći na more, međutim ispred vas će se ukazati Dunav.

Budimpešta je grad koji odiše posebnim šarmom i impozantnom arhitekturom.

Budimpešta je veličanstven grad i po mnogo čemu jedinstven, grad koji obavezno treba posetiti i boraviti u njemu.

https://www.budapestinfo.hu/