Serbia, Deutschland
+38164/409-9-409 i +4915/733-876-093
limoserviceeagle@gmail.com

PREVOZ PUTNIKA DO UVCA NA KRSTARENJE

IZNAJMLJIVANJE VOZILA SA VOZAČEM

PREVOZ PUTNIKA DO UVCA NA KRSTARENJE

Specijalni rezervat „Uvac“ je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Centralnu morfološku celinu rezervata predstavlja kanjonska dolina reke Uvac sa dolinom njenih pritoka. Jedinstveni zagrljaj prirode, prožimanje vode i kopna koje ih okružuje.  Posebna vrednost kanjonskih delova doline su uklješteni meandri čiji rtovi imaju relativnu visinu i do 100m. Lepota je rečima ne izrečiva, samo poziv i savet – stati, pa gledati! Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do najvećeg do sada poznatog pećinskog sistema u Srbiji, Ušačkog pećinskog sistema (6.185m). Rezervat obuhvata površinu sadašnjih 7.543 hektara.

Pećine na teritoriji Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, staklastihiglica itd. Specijalni rezervat prirode „Uvac“ izdvaja prisustvo 104 vrsta ptica.Najveću atrakciju rezervata predstavlja beloglavi sup, retka vrsta orla lešinara impozantne veličine, raspona krila do 3m. Do nedavno pred izumiranjem, zahvaljujući svesti i dobroj volji ljubitelja prirode, brojnost beloglavih supova se povećala na 95 gnezdećih parova, odnosno oko 450 jedinki. Kolonija beloglavog supa u kanjonu Uvac  jedna je od najvećih u Evropi.

Polazak

Krstarenje Uvačkim jezerom počinjemo svakog dana u 10:00 h i 15:00 h. Kreće se sa brane kod sela Akmačići. Izlet traje oko 4 sata.

Krstarenje Uvcem

U udobnom katamaranu,prepustite se lepotama netaknute prirode i nepojmljivom skladu biljnog i životinjskog Eko sistema. Krstarenje kanjonom i širokim prostranstvima Uvačkog jezera,omogućiće vam da se upoznate sa životinjskim svetom koji ga okružuje. Ulaskom u uklještene meandre,u prvi plan će se istaći strme klisure Uvačkog kanjona,ujedno i najvećem staništu kralja ovog neba „Beloglavog supa“.Uživaćete u njegovom gracioznom letu i kristalno čistoj vodi koja vas okružuje. Prva stanica će nas odvesti do najdužeg pećinskog sistema u Srbiji,i Ledene pećine kao najveće medju njima a koja se ističe se svojom veličinom ,dužinom i izgledom. Zbog nemogućnosti pristupa,osim samo sa strane vode,ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se upoznate sa čarima takozvanog podzemnog Ledenog dvorca.Na posletku krstarenja,vidikovac će vam oduzeti dah i pružiti nezaboravan pogled na meandre rezervata Uvac i iz perspektive Beloglavog supa moći ćete da uslikate i ovekovečite ovo nezaboravno iskustvo.

Ledena pećina

Ledena pećina će zbog svoje dužine kao i samog fascinantnog izgleda,predstavljati pravi zaseban doživljaj. Ona pripada Ušačkom pećinskom sistemu koji se rasprostire na dužini od 6180 m. Prolaskom kroz Ledenu pećinu, moći ćete da uživate u prizoru koji vas okružuje.Njene mnogobrojne visoke dvorane ukrašene prirodnim pećinskim ukrasima,visokim stubovima,bigrenim kadama ispunjenih vodom,kao i nebrojanim stalaktitima i stalagmitima koji vise sa vrha pećinskog masiva do dužine i od 10 metara,stvarajući tako prizor dugačkih draperija i saliva, tako da sa punim pravom je možemo nazvati podzemnim ledenim dvorcem.Sama Ledena pećina  je dugačka oko 2,5 km i ime je dobila zbog njene konstantne temperature koja neprelazi, niti se spušta ispod 8 stepeni Celzijusa.

Vidikovac

Vidikovac kao naša poslednja stanica,je samo za odvažne i željne avanturističkog duha,jer sama po sebi predstavlja pravi izazov. Pešači se obeleženom usponskom stazom dužine 1300 m. Pred sam vrh najvećeg uspona možete zastati i odmoriti se na postojećim klupicama,a u nastavku pred  sam vidikovac i upoznati sa biljnim i životinjskim svetom koji su zastupljeni na ovom područiju a koji su lepo opisani sa slikama i propratnim tekstom na postojećim panoima.Odmah nakon toga vas očekuje zasluženi vidikovac. Tu možete uživati u lepoti prizora Ušačkih meandra i jedinstvenom letu Beloglavog supa. 

http://uvac-krstarenje.rs/