Serbia, Deutschland
+38164/409-9-409 i +4915/733-876-093
limoserviceeagle@gmail.com

PREVOZ PUTNIKA DO ZAGREBA

IZNAJMLJIVANJE VOZILA SA VOZAČEM

PREVOZ PUTNIKA DO ZAGREBA

Smešten na obalama reka Save i Medvednice, prestonica Republike Hrvatske leži na samom jugozapadu Panonske nizine. Upravo zahvaljujući svom savršenom geografskom položaju, grad Zagreb je važna tačka mnogih međunarodnih saobraćajnica. Uz to što je prestonica države, Zagreb je i najmnogoljudniji grad čitave države, a ukupan broj stanovnika dostiže cifru od preko milion.

Istorijski podaci navode da gradsko naselje na ovom području datira sa samog kraja 11. veka, mada se smatra da je postojalo i pre tog vremena. Zvanično, od 25. maja 1991. godine, usled tadašnjih političkih prilika, Zagreb postaje prestonica novoformirane Države Hrvatske.

Danas je Zagreb moderan srednjeevropski grad, koji je sa svim prestonicama okolnih država, ali i ostalih zemalja Evrope i Sveta.

Zanimljivo je da upravo u ovom gradu posoji žičana železnica koja spaja dve gradske četvrti, odnosno Donji sa Gornjim gradom, a koja ujedno važi i za najkraći vid prevoza takve vrste u regionu. Ovo je, zapravo jedinstvena atrakcija grada, pa je upravo iz tog razloga i pod zaštitom Republike Hrvatske kao spomenik kulture, a potiče sa samog kraja 19. veka.

Teško je odlučiti koji deo Zagreba je najlepši, zato ćemo pokušati da pomenemo samo one centralne delove. Ukoliko želite da uživate u pogledu na Donji grad, predlažemo vam da prošetate do vidikovca, odnosno kule Lotrščak, ispod koje se nalazi čuveno Štrosmajerovo šetalište, ali i pomenuta uspinjača. U Donjem gradu se nalazi nadaleko čuveni trg bana Jelačića, kojim dominira spomenik podignut njemu u čast, a tu je i vrlo zanimljiva gradska fontana.

U Gornjem gradu se nalazi katedrala posvećena Svetom Marku, koju krase sve odlike gotičke kulture, a tu je crkva posvećena Svetoj Katarini. Tu je i nezaobilazna palata porodice Vojković, u kojoj je danas smešten Hrvatski istorijski muzej, a odmah do nje su Banski dvori, te sedište Vlade Republike Hrvatske, odnosno palata koja nosi naziv Rauch. U ovom delu grada svakako treba pomenuti i Hrvatski muzej naivne umetnosti, kao i same zidine Gornjeg grada, te kapije, od kojih je danas očuvana samo jedna i to Kamenita vrata, koja se nalaze u jugoistočnom delu tvrđave.

Ako se nađete u Zagrebu, svakako obiđite i Zagrebačku katedralu, koja je smeštena u četvrti znanoj kao Kaptol. A u katedrali možete videti i delo čuvenog nemačkog slikara Albrehta Direra, dok se u njenoj riznici čuvaju brojne relikvije neprocenjive umetničke i istorijske vrednosti.

U neposrednoj blizini Kaptola, kada krenete put Gornjeg grada naići ćete na najpoznatiju otvorenu pijacu u gradu. A upravo u njenoj neposrednoj blizini je i čuvena Tkalčićeva ulica, koja je srce savremenog Zagreba, uzevši u obzir da je ona svojevrstan centar zagrebačkog noćnog života.

Ukoliko se uželite šopinga, možete prošetati do Ilice, koja je većim delom pešaka zona, a ako poželite da uživate u mirisima cveća tu je i Cvetni trg, koji je u neposrednoj blizini ove ulice.