PREVOZ PUTNIKA DO BORA

PREVOZ PUTNIKA DO BORA

Borsko jezero

U podnožju planine Crni Vrh, na 17 kilometara od Bora, planinski vodotoci 1959. godine, zarobljeni su branom. Priroda je ovu ljudsku odluku i delanje prihvatila kao svoju. Nastao je tako jedan od turističkih bisera borske opštine-Borsko jezero. Na nadmorskoj visini od 438 metara, glatka površina jezerske vode od 30 hektara, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela.Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecima dobija tamno zelenu boju a njen površinski sloj dosegne temperaturu od 25 stepeni Celzijusovih, što je čini izuzetno prijatnom za kupanje. Sitno razuđena i slikovita obala i priobalje sa uređenim plažama, rekreativnim i stazama za šetnju, sportskim terenima i drugim sadržajima pored odmora omogućavaju sportske, rekreativne, izletišne i kulturno-manifestacione aktivnosti, i tako čine Borsko jezero jednim od najprivlačnijih turističkih mesta u ovom delu Srbije.Izvanredan položaj i dobra saobraćajna povezanost, omogućavaju organizovanje izleta do Bora, Brestovačke banje, Lazarevog kanjona i pećine, Feliks Romulijane, Rtnja, Dubašnice,Crnog vrha,Vrela Mlave, manastira Gornjak…Borsko jezero je pored ostalog i idealno je mesto za ribolov. Čiste planinske vode koje se ulivaju u jezero, kao i redovna godišnja poribljavanja čine ga pogodnim staništem za veliki broj ribljih vrsta, poput šarana, deverike, soma, smuđa, bandara, amura, tolstolobika, i svih vrsta bele ribe. Nisu retki i kapitalni ulovi pojedinih vrsta pa je otud ovo jezero veoma popularno među ribolovcima.Od smeštajnih kapaciteta na raspolaganju gostima su: hotel “Jezero”, Dečije odmaralište „Savača“ auto-kamp, konačište “Vertigo” , privatni smeštaj u kućama i sobama lociranim u neposrednoj blizini jezera.

 

Brestovačka banja

Jedna od najstarijih banja u Srbiji, ”smestila” se na nadmorskoj visini od 385 m u prekrasnom ambijentu na obalama Brestovačke i rečice Pujice, okružena stoletnom šumom, na udaljenosti od samo 8  kilometara jugozapadno od Bora.Prema arheološkim nalazima blagotvornost voda su koristili Rimljani. Svoj pun procvat doživela je u doba Miloša Obrenovića.Iz tog perioda su vrlo značajni objekti, koji su kao kulturno dobro pod zaštitom države: tursko kupatilo (hamam), konak kneza Miloša izgrađen 1837. godine, dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića (1856), ugostiteljski objekat „Izletnik“, nekadašnja „gostiona sa kur- salonom“, jedan od najstarijih ugostiteljsko-smeštajnih objekata u srpskim banjama , „Okružna zgrada“, letnjikovac kralja Petra I (1906), takođe imaju spomeničku vrednost.U Konaku je smeštena istorijsko-etnološka postavka Muzeja rudarstva i metalurgije iz Bora “ Brestovačka banja u vreme kneza Miloša“ .Vode ove banje spadaju u red najlekovitijih u nas, a Baron Herder ih je poredio sa vodama austrijskih i švajcarskih banja. Na lekovitost voda utiče sadržaj i međusobni odnos raznih hemijskih elemenata i mikroelemenata (kalijum, kalcijum, fluor, natrijum,silicijum, hlor, jod, brom, magnezijum, oksidi gvožđa, aluminijuma, litijuma, mangana, cinka, rubidijuma, kobalta, bakra i fosfata, kao i blago radioaktivni elementi uran, radijum i radon). Postoji više termomineralnih izvora sa temperaturom vode od 32 do 40 stepeni celzijusovih.U ovoj banji uspešno se leče oboljenja kičmenog stuba, kostiju, zglobova, mišića, kože. Banjske vode pomažu u lečenju opšte iscrpljenosti organizma, posledica povreda, reume, bolesti nervnog sistema, oboljenja perifernih krvnih sudova, zapaljenja ženskih polnih organa.U banji su u funkciji sledeći smeštajni kapaciteti: „Srpska kruna“, „Klub RTB-a“, vila “Toplica“, „Lucija“, „Košuta“, „Biljana“.

Zlotske pećine

Istočna podgorina Kučaja u istočnoj Srbiji, naročito okolina sela Zlot, veoma je bogata speleološkim lolalitetima.Ističu se Lazareva pećina, Vodena, Mandina, Vernjikica i Hajdučica. Ispitana je i kraška jama Stojkova ledenica.Svi ovi objekti poznati su pod zajedničkim nazivom Zlotske pećine.Hajdučica je dugačka 723 m i bogata je nakitom, Mandina pećina je dugačka 410 m i sadrži obilje stalaktitai stalagmita. Vodena pećina je dužine 180 m, a Stojkova ledenica sadrži horinzontalne i vertikalne delove kanala. Sve one za sada su dostupne samo speleolozima. Za turističke posete uređena je Lazareva pećina.

Crni Vrh

Od Bora je udaljen 30 km. Planina je dobro povezan asfaltnim putem Bor-Žagubica sa većinom krajeva Srbije i susednih zemalja. Najkvalitetnije bukove šume u nas, a možda i u Evropi, prijatna planinska klima, sa sedativno-terapijskim i stimulativnim delovanjem, bujno zelenilo leti i duboki snežni pokrivač zimi, čine ovu planinu privlačnom tokom cele godine.Odavno predstavlja metu turista i izletnika, zbog čega je i daleke 1952. godine na ovoj planini izgrađen Planinarski dom, a nešto kasnije uređen je teren za skijanje sa uspinjačom. Ovde je devedesetih godina započeta gradnja jednog od najvećih zimskih centara u Evropi „Jelen – Hyatt Regency“.Izgradnjom hotela visoke kategorije, tipa Hayatt, sa oko 850 postelja, apartmanskog naselja, ski staza, klizališta, teniskih i terena za mini golf, sportske hale i heliodroma, prirodne lepote ove planine postale bi  dostupne i najprobirljivijim gostima iz sveta.Izgradnja je trenutno potpuno stala, neophodne su nove, velike investicije, no nema dileme da  bi završetak i stavljanje u funkciju ovog  turističkog kompleks mogao biti ponos čitave Srbije.Trenutno na Crnom vrhu funkcioniše skijalište koje ljubiteljima zimskih sportova posebno skijašima nudi dve staze: jedna je  duga 1.550 metara za smelije i vičnije pored nove žičare i druga dužine oko 800 metara duž ski-lifta, prema nedovršenom hotelskom kompleksu Jelen-Hajat. Uređen je prilazni put, parking, objekat za iznajmljivanje skijaške opreme i kafić.

http://tobor.rs/


Prevodilac

TRIO LUX RESORT-RAFTING, HIKING, KANJONING…

DESIGN STUDIO EAGLE

PROIZVODNJA TORBI RANČEVA I MALIH TORBICA

FUDBALSKA FUTSAL ASOCIJACIJA

PONUDE PREVOZA

ARHIVA PONUDE PREVOZA