Serbia, Deutschland
+38164/409-9-409 i +4915/733-876-093
limoserviceeagle@gmail.com

PREVOZ PUTNIKA DO SOFIJE

IZNAJMLJIVANJE VOZILA SA VOZAČEM

PREVOZ PUTNIKA DO SOFIJE

Sofija je okružena planinama. Bez obzira što je smeštena u ravnom Sofijskom polju, Sofija spada među najvišim gradovima u Evropi. Južno i nedaleko od Sofije se prostire planina Vitoša čiji vrhovi idu i do 3.000 metara. Kroz sam grad protiče nekoliko manjih reka.

Prema poslednjem popisu, u Sofiji živi nepunih 1.5 miliona ljudi uglavnom bugarskog porekla i pravoslavne veroispovesti.

Moto grada glasi kratko i jasno – Raste, ali ne stari. I zaista je tako. Sofiju odlikuje burna i duga istorija, ali bez obzira na sve nedeće i ožiljke, ovaj grad je brz i energičan. Grad živi pomiren sa svojom prošlošću i bez problema se suočava sa modernim stilom življenja.

Sofija je sagrađena na ruševinama rimskog grada Serdica. Serdica je nekada bio rimski grad, veoma bitan za Balkan zbog svog povoljnog geografskog položaja. Ispod centra Sofije leži čitav jedan grad, nevidljiv savremenim stanovnicima i turistima.

Sofija se pre zvala Sredets i Tradiatsa. Grad je u 14. veku dobio današnje ime Sofija. Glavnim gradom Bugarske je proglašen nakon petovekovne borbe sa Turcima (tačno 1879. godine).

Stranim turistima najveću glavobolju zadaje bugarska ćirilica. U Sofiji je retko šta prevedeno na engleski, tako da se turisti teško snalaze po gradu bez vodiča ili prevodioca.

U centru Sofije se nalazi univerzitet St. Kliment Ohridski, inače najstariji univerzitet u Sofiji (osnovan 1888. godine).

Sofija ima metro za razliku od Beograda.  Na izgradnji metroa se radilo 30 godina. Tokom izgradnje je pronađen izvor termalne vode. Ruševine starog rimskog grada su takođe usporavale proces i želju Bugara da modernizuju gradski saobraćaj. Oko metro stanice Serdica možete videti deo iskopina iz rimskog perioda.

U centru Sofije se nalazi kupaona koja datira iz 16. veka. Danas je tu smešten istorijski muzej. Ispred zgrade se nalaze dve fontane sa termalnom vodom. Sofija je inače bogata izvorima termalne vode.

Bugari su za vreme II Svetskog rata bili saveznici sa Nemcima, ali su tadašnji kralj Tsar Boris III i poglavari bugarske crkve spasili 480.000 Jevreja od sigurne smrti. Kralj Tsar Boris III je glavom platio nepuslušnost i misteriozno je nestao nakon susreta sa Hitlerom 1943. godine.

Postoje organizovane besplatne ture planinarenja i pešačenja oko Sofije. Turistima je najzanimljivija Balkan Bites tura. Prilikom ove ture se obilaze restorani i turistima se približava tradicionalna bugarska kuhinja.

Bugari obožavaju da piju supu! Svuda su male prodavnice koje prodaju činiju supe za 1 evro. Najpopularnija supa se zove Supa star.

Centar Sofije je popločan žutom kaldrmom koja se proizvodila pre 100 godina u jednoj mađarskoj fabrici.